GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Galerie

Další články

Největší zabijáci oceánů


22.11.2015

Je název přednášky z cyklu přednášek, který nabízí Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Našim studentům ji přednesla Mgr. Martina Karásková ve středu 18. listopadu 2015.


V nabídkovém listu přednáškového cyklu se uvádí:

Žralok bílý

Mořský svět je plný tajemství, některá zvířata v nás vzbuzují obavy jiná naopak na první pohled tak hrozivá nejsou. Jaké na nás číhá nebezpečí pod hladinou? Jak se můžeme vyvarovat zranění a jaké jsou zásady první pomoci pri poranění konkrétním živočichem? To vše se dozvíte na této přednášce. Čtverzubec má v sobě jed na usmrcení až 30 lidí. Mořská vosa má až 5000 žahavých buněk. Mořský had vás může usmrtit svým jedem a drobné medúzky čtyřhranky vás užahají k smrti! Jedovaté trny ropušnic je čekají, až se na ně nabodnete, vždyť tyto ryby vypadají jako kus kamene a mnohdy ani zkušený pozorovatel je nedokáže odhalit. Moře je plné těchto malých a nenápadných zabijáků a v porovnání s nimi je žralok pouhým amatérem. Součástí přednášky jsou i základy první pomoci při poranění konkrétním mořským živočichem i zdůrazněná prevence a ochrana před nebezpečnými organismy.



Něco o lektorce:

Mgr. Martina Karásková roz. Balzarová

Mgr. Martina Karásková na svém webu www.balzarova.cz (pozn. GM: Balzarová je její rodné příjmení) o sobě uvádí:

Jmenuji se Martina, jsem rodačkou z Teplic (*1987) a momentálně studuji Zoologii v doktorském programu na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Nedávno jsem zde ukončila magisterské studium oboru Zoologie, specializace Ekologie živočichů. Také jsem vystudovala i magisterský obor Učitelství biologie pro SŠ. Ve svém výzkumu v Rudém moři se věnuji symbiotickým vztahům mezi mořskými sasankami a krevetami, které na nich žijí. Účastním se mezinárodních projektů na výzkum a ochranu podmořského světa - aktuálně monitoring mořských želv Turtle Watch organizace HEPCA a monitoring korálových útesů Coral Reef Check. Během posledních pár let se mi podařilo v podstatě splnit můj životní sen a to věnovat se mořské biologii a ochraně přírody.


Fotografie z besedy připravila Mgr. Petra Soldátová

Zdrojem portrétu lektorky jsou její osobní stránky www.balzarova.cz

Ilustrační obrázek žraloka bílého je z Wikimedia Commons, autor Terry Goss


Další přednášky z tohoto cyklu pro naši školu:

Evoluční psychologie člověka I. (26. ledna 2015)

Evoluční psychologie člověka II. (8. března 2015)

lektor: Mgr. Pavel Duda